Menstruatie in de overgang
De overgang, ook climacterium genoemd, is een natuurlijk proces, net als bijvoorbeeld de puberteit en een zwangerschap. Wat iemand tijdens deze levensfase ervaart, is voor elke vrouw verschillend. Sommige vrouwen hebben nauwelijks last van symptomen, anderen heel erg. Maar als je te maken hebt met overgangsklachten, hoef je er niet onder te lijden: er zijn veel manieren om er iets aan te doen.
 

Door de lagere hormoonproductie kunnen zich tijdens de overgang bij jou de volgende symptomen voordoen:
 • Je menstruatiecyclus wordt onregelmatig en je bloeding verandert;
 • Je menstruatie duurt langer, of juist veel korter;
 • Ook tussen twee menstruaties treden bloedingen op (spotting, doorbraakbloedingen);
 • Je krijgt last van opvliegers, nachtelijk zweten, slapeloosheid of hartkloppingen;
 • Je hebt minder energie of krijgt te maken met stemmingswisselingen.
Dit proces eindigt met de laatste menstruatie, het begin van de menopauze. Meestal is dit als een vrouw tussen de 50 en 52 jaar is, maar elke vrouw is anders. Bovendien ervaart bijna elke vrouw de hormonale en lichamelijke veranderingen op haar eigen manier.

Hier vind je onze vijf belangrijkste tips om de mogelijke symptomen te verzachten:
 
 1. Stress kan de symptomen versterken, zoek daarom naar manieren om te ontspannen. Neem een bad of lees in je favoriete boek.
 2. Ga regelmatig sporten
 3. Kleed je in laagjes, zodat je bij opvliegers snel de bovenste laag kunt uittrekken.
 4.  Houd je slaapkamer koel, voor een betere nachtrust.
 5.  Sommige vrouwen hebben baat bij hormoonpreparaten. Bespreek met je huisarts of gynaecoloog wat voor jou het meest geschikt is.

De menopauze is een periode in je leven waarin veel verandert, ook je menstruatie! Het o.b.® assortiment helpt je met flexibele oplossingen zodat je je optimaal kunt voorbereiden op veranderende behoeften: 

Als je menstruatie zwaarder wordt: o.b.® Original en ProComfort® Super of Super Plus voor overdag en ProComfort® Night Super voor 's nachts.
 • ProComfort® Night is ontworpen met SilkTouch® beschermende vleugels om 's nachts extra bescherming te bieden tegen weglekkend vocht. De tampon vangt het vocht op dat bij andere tampons misschien wel weglekt en geeft zo een voortreffelijke bescherming. Deze tampon is optimaal voor de nacht en biedt tot 8 uur lang betrouwbare bescherming. 
Als je menstruatie lichter wordt: o.b.® ProComfort® Normal voor overdag en ProComfort® Night Normal voor extra bescherming 's nachts.
 • Dankzij het gebruik van Smooth Technology en een uniek, zijdezacht omhulsel van SilkTouch® zorgt o.b.® ervoor dat de tampons een superglad oppervlak hebben en gemakkelijker dan ooit zijn in te brengen. Terwijl je o.b.® dag en nacht kunt gebruiken, biedt ProComfort® Night Normal je extra bescherming tijdens de nacht.