Veranderingen in de puberteit
Je kleine meid wordt volwassen! Dat is ook voor jou als moeder een opwindende tijd, want het lichaam van je dochter, haar gevoelens en haar kijk op het leven veranderen. Als je dochter in de puberteit komt, ben jij haar belangrijkste aanspreekpunt. Natuurlijk heb je dit alles zelf al doorgemaakt, maar hier kun je je kennis over wat er wanneer en waarom gebeurt een beetje opfrissen, zodat je je dochter optimaal kunt begeleiden.

Wanneer is het zover? De puberteit verloopt voor iedereen anders. Het lichaam van je dochter ontwikkelt zich in zijn eigen tempo. Sommige meisjes zijn op hun twaalf of dertien al volledig ontwikkeld, anderen komen pas later in de puberteit. Maak je geen zorgen als je dochter later in de puberteit komt dan haar vriendinnen. Ze zal de achterstand snel inlopen door zich sneller te ontwikkelen.

Vat de leeftijden bij de ontwikkelingsfasen hieronder niet te absoluut op, het zijn slechts gemiddelden die alleen ter oriëntatie dienen. In de afbeelding zie je wanneer lichamelijke ontwikkelingen beginnen. Afwijkingen van meerdere jaren zijn daarbij heel normaal.


Lichamelijke veranderingen - stap voor stap Als je dochter in de puberteit zit, wordt ze zich erg bewust van haar lichaam en misschien schaamt ze zich ook een beetje. Jij kunt haar meer zelfvertrouwen geven en uitleggen dat alles wat ze meemaakt volkomen natuurlijk is, en dat er geen regels bestaan voor wanneer en hoe snel ze zich moet ontwikkelen. Groeit haar ene borst sneller dan de andere? Dan hoeft ze zich geen zorgen te maken – bij de meeste meisjes worden ze uiteindelijk toch ongeveer even groot. Je kunt je dochter ook helpen om te wennen aan de gevolgen van de geslachtshormonen op haar zweet- en talgproductie, door haar te vertellen dat ze zich elke dag met zeep of douchegel kan douchen en deodorant kan gebruiken. Hieronder vind je een beknopt overzicht van de verschillende fasen die je dochter zal doormaken.


Veel veranderingen tijdens de puberteit vinden binnenin het lichaam plaats en zijn ook voor je dochter zelf onzichtbaar. Help haar om beter te begrijpen wat er met haar gebeurt en waarom.

Maagdenvlies, eierstokken, enz. 

De vrouwelijke geslachtsorganen bevinden zich grotendeels in de onderbuik, waar ze worden beschermd door het bekken. In de afbeeldingen zie je ze van voren en opzij. Als je het filmpje afspeelt, verschijnen kleine teksballonnen met uitleg over de geslachtsorganen.  


Als je meer wilt lezen over de menstruatie en de werking van de cyclus, zodat je het je dochter beter kunt uitleggen, kun je op menstruatiecyclus klikken.