Nuttige Links

Veränderungen bei der Periode

Veranderingen in de menstruatie

Tampons of maandverbanden?

Frau blickt lächelnd in den Himmel
Frau blickt lächelnd in den Himmel

Er is een grote selectie aan hygiënische producten beschikbaar voor vrouwen tijdens de menstruatie. Daarom zijn veel vrouwen en meisjes onzeker wat betreft welke hygiënische producten voor vrouwen zij moeten gebruiken. Tampons zijn de meest gebruikte producten voor tijdens de menstruatie omdat ze in elke tas passen, veilige bescherming bieden en makkelijk in gebruik zijn. Ontdek hier meer over tampons en andere producten voor menstruele hygiëne en vind het juiste product voor jouw persoonlijke behoeften.

Tampons - inwendige bescherming

Een tampon wordt in het lichaam gedragen. Je brengt een tampon in via de vagina en het bloed wordt net onder de baarmoederhals opgevangen. Er is niets zichtbaar behalve het koordje om de tampon er terug uit te halen. De intieme delen blijven droog en schoon zonder dat onaangename geurtjes optreden. Tampons zijn beschikbaar met verschillende absorptievermogens en bieden betrouwbare bescherming voor elke behoefte. De aborptieklasse Mini is het best geschikt voor beginners en lichte tot middelzware dagen. Indien op de correcte manier gebruikt, voel je de tampon niet en kun je vrijelijk bewegen.

Het gebruik van tampons kent geen restricties, of je nu thuis of onderweg bent - je kunt genieten van je dagelijkse leven zoals anders, en je kunt zelfs sporten en zwemmen met een tampon. Een tampon biedt ook 's nachts betrouwbare bescherming. Als de tampon correct is ingebracht, zal deze niet verschuiven en zal je die niet voelen. Voor meer informatie over het gebruik van tampons, verwijzen wij naar "Het correct inbrengen van tampons"

Ontdek nu meer over o.b.® tampons.

Maandverbanden

Maandverbanden zijn doekjes die buiten het lichaam worden gdragen en vaak met een kleefstrip aan het slipje worden vastgemaakt. Maandverbanden zijn beschikbaar met verschillende absorptievermogens, afmetingen en vormen (bv. met flappen) en bieden zo een geschikte oplossing voor elke behoefte tijdens de menstruatie. Maandverbanden vangen de vloeistof buiten het lichaam op. Daardoor kan, als het maandverband niet regelmatig vervangen wordt, door de combinatie van menstruatiebloed met zuurstof en zweet, een onaangename geur ontstaan in de schaamstreek. Het maandverband moet daarom regelmatig vervangen worden, afhankelijk van hoe hevig de menstruatie is.

Sommige maandverbanden kunnen ook gebruikt worden bij een zwakke blaas, want deze maandverbanden absorberen bijzonder goed. Maandverbanden mogen trouwens niet verward worden met inlegkruisjes. Deze laatste dienen niet om menstruatiebloed op te vangen, maar als bescherming voor het ondergoed. Zij absorberen op discrete wijze zweet en vaginaal vocht. Meer informatie hierover vind je op de pagina Carefree.

In onze sectie FAQ vind je meer tips over hoe je het geschikte product kan kiezen en hoe dit correct te gebruiken.

Menstruatiecups en menstruatieondergoed

Er bestaan alternatieven voor tampons en maandverbanden, zoals menstruatiecups en menstruatieondergoed.

Menstruatiecups worden net zoals tampons ingebracht in de vagina, en vangen het bloed net onder de baarmoederhals op. Ook hier moet je er echter voor zorgen dat je de cup niet langer dan 8 uur na elkaar draagt. Bovendien moet die zorgvuldig gereinigd worden na elk gebruikt en minstens na elke menstruatie gesteriliseerd worden door te koken.

Het inbrengen van de menstruatiecup vereist echter een beetje oefening en wat gevoel voor je lichaam. Vooral in het begin kan dit nogal overweldigend zijn. Je hoeft niet bang te zijn om geconfronteerd te worden met je eigen bloed. Als de menstruatiecup zich niet op de juiste plaats bevindt, zal deze lekken en loop je het risico dat er bloed op je kleding terechtkomt.

Menstruatieondergoed absorbeert het menstruatiebloed buiten het lichaam, op gelijkaardige wijze als een maandverband. Hier moet worden opgemerkt dat buitensporig bloeden het absorptievermogen van menstruatieondergoed kan overstijgen en dat je het daarom mogelijk vaker moet vervangen dan, bijvoorbeeld, een tampon. Een andere mogelijkheid is het ontstaan van geurtjes door zweet en zuurstof, waardoor menstruatieondergoed beter geschikt is voor minder zware dagen.

Veränderungen bei der Periode

Veranderingen in de menstruatie

De o.b.® productzoeker

Welke o.b.® tampon is geschikt voor jou?
Beantwoord vier korte vragen.

Veelgestelde vragen

Kom meer te weten over menstruatie,
puberteit en tampons.