Over menstruatie praten

Das Periodenhandbuch für Väter Cover

Het onderwerp menstrueren is iets heel natuurlijks. Hoe openlijker menstruatie besproken wordt, hoe makkelijker het wordt. Veel meisjes aarzelen echter om hier met hun vader over te praten. Daarom hebben we een handleiding samengesteld over menstruatie voor iedereen die wel of niet menstrueert, dus natuurlijk niet uitsluitend voor vaders, maar toch ook zeer geschikt voor hen. De Menstruatiegids kan jou, de ouder, helpen om je eerste gesprek over menstrueren tactvol en informatief te maken.

Wat als ze er niet over wilt praten?

Je wilt je dochter belangrijk advies geven over opgroeien en ze gedraagt zich als een koppige betweter? Klinkt vertrouwd? Dit is volkomen normaal - zelfs gezond - en het maakt deel uit van het ontwikkelingsproces! Vergeet niet dat je dochter niet langer een kind is, maar van een meisje in een jonge vrouw verandert en haar eigen verantwoordelijkheid opneemt. De puberteit is een lastige periode, maar als je open bent en haar een gevoel van veiligheid geeft, zal de band tussen jou en je dochter zelfs nog sterker worden.

Onderzoek heeft aangetoond dat, naast stemmingswisselingen veroorzaakt door de toename van hormonen tijdens de puberteit, de hersenen zich ook trager ontwikkelen om angst te onderdrukken. Daardoor zien tieners er vaak depressief en slechtgeluimd uit. Vat dit niet persoonlijk op! Blijf gewoon praten met je dochter zoals gebruikelijk en laat de gesprekken over haar menstruatie overvloeien in het dagelijkse leven. Als je als moeder of vader kalm en zelfzeker blijft, zal je dochter zich binnenkort ook zo voelen!

Hoe het onderwerp seks in gesprekken te betrekken

De eerste menstruatie van een meisje is een belangrijke gebeurtenis in haar ontwikkeling en het gebeurt bovendien op een moment dat ze zich bewust wordt van haar seksualiteit en die van de mensen om haar heen. Misschien verschijnt haar eerste vriendje binnenkort op het toneel...

Een gesprek over menstrueren kan op natuurlijke wijze leiden tot een gesprek over seks. Als je het ijs al gebroken hebt, ga dan nog een stapje verder! Vergeet niet dat je dochter vanaf haar eerste ovulatie zwanger kan worden. Daarom is het belangrijk dat je met haar praat over het verband tussen menstrueren en vruchtbaarheid. Leer haar de verschillende contraceptiemethoden! Je kunt ook contact opnemen met je gynaecoloog of huisarts als je nog vragen hebt of advies wilt over haar fysieke ontwikkeling, contraceptie en bescherming tegen seksueel overdraagbare aandoeningen. Dit is de perfecte gelegenheid om haar te leren wat veilig vrijen is.

Witverlies is een signaal dat de eerste menstruatie er zit aan te komen

Bij de meeste meisjes ontstaat er één tot twee jaar voor de eerste menstruatie een heldere, witachtige vaginale afscheiding, die opdroogt in het slipje. Deze natuurlijke afscheiding betekent dat de geslachtsorganen beginnen functioneren.

Het begin van een witte afscheiding is een goed moment om je dochter uitleg te geven over persoonlijke hygiëne tijdens de menstruatie. Waarom maak je haar alvast niet vertrouwd met inlegkruisjes? Ze absorberen de afscheiding en zorgen ervoor dat je dochter zich fris voelt. Laat haar ervaren hoe gemakkelijk ze zijn: gewoon de beschermfolie verwijderen en goed aandrukken op het slipje. Vertel haar dat vaginaal vocht heel normaal is tijdens de puberteit. Zo voorkom je eventuele bezorgdheden en help je haar zich veilig te voelen.

Tijdens de puberteit hebben veel meisjes schrik dat hun eerste menstruatie op een heel ongunstig moment zal komen. Je dochter kan probleemloos dagelijks inlegkruisjes gebruiken in afwachting van haar eerste maandstonden of terwijl ze nog went aan het gebruik van tampons. Laat haar kennismaken met de Carefree® FlexiComfort inlegkruisjes die ultradun en soepel zijn. Ze zal enthousiast zijn over het gemakkelijk gebruik en de frisse geur.

Tampon of maandverband? Je voorbereiden op de grote dag

Toon je dochter reeds vroeg de verschillende opties om zich te beschermen - tampons en maandverbanden - en laat haar zelf beslissen waar ze zich het meest comfortabel bij voelt. Dit zal haar helpen om een positieve houding te ontwikkelen tegenover de veranderingen in haar lichaam, naast natuurlijk en vrouwelijk zelfvertrouwen.

Veel meisjes verkiezen tampons omdat ze discreet en hygiënisch zijn, en hen meer bewegingsvrijheid bieden, bijvoorbeeld voor het beoefenen van hun favoriete sport. Bovendien veroorzaken tampons geen geurtjes doordat ze, in tegenstelling tot maandverbanden, het bloed binnenin het lichaam opvangen en zo chemische reacties met de lucht vermijden. Je kunt je dochter geruststellen dat ze vanaf de eerste keer op veilige wijze tampons kan gebruiken. Wij begrijpen het uiteraard als je dochter heel jong is en zich hier mogelijk zorgen over maakt, maar er is echt niets om ongerust over te zijn. o.b.® ProComfort Mini werd speciaal ontwikkeld voor jonge meisjes en het is heel onwaarschijnlijk dat het maagdenvlies zal scheuren. Door de hormonale veranderingen die de eerste menstruatie voorafgaan, ontwikkelt het maagdenvlies zich tot een zachte, plooibare huidplooi. Een kleine tampon (mini of normal) kan daarom probleemloos gebruikt worden.

De menstruele cyclus is in het begin vaak onregelmatig

De eerste jaren is de menstruele cyclus vaak onregelmatig. Gewoonlijk duurt het even voordat een ritme wordt gevonden en na enkele jaren hebben de meeste meisjes een regelmatige menstruatie. Je dochter kan het handig vinden om vanaf het begin een menstruatiekalender te gebruiken om alles bij te houden.

Moeten we een arts raadplegen?

Het is niet nodig om een arts te raadplegen omdat de menstruatie is begonnen. Het is echter wel belangrijk dat de vaccinaties van je dochter vernieuwd worden in deze periode. Vaccinatie tegen HPV (humaan papillomavirus) wordt aanbevolen voor meisjes tussen twaalf en zeventien jaar oud. Het helpt te beschermen tegen baarmoederhalskanker en moet gebeuren voor het eerste seksuele contact. Gelieve je arts te raadplegen voor meer informatie over deze en andere vaccinaties.

We helpen je met plezier

Het consultteam van o.b.® is er om je te helpen met al je vragen. Op ons YouTube-kanaal ontdek je alles over tampons, menstrueren en nog veel meer.

In ons productoverzicht vind je een overzicht van alle beschikbare tamponvarianten. Het is best om samen met je dochter de individuele producten en hun toepassingsmogelijkheden te bekijken, zodat ze zich voor elke situatie goed voorbereid voelt en zich onbelemmerd vertrouwd kan maken met het onderwerp menstrueren.

Veränderungen bei der Periode

Veranderingen in de menstruatie

De o.b.® productzoeker

Welke o.b.® tampon is geschikt voor jou?
Beantwoord vier korte vragen.

Veelgestelde vragen

Kom meer te weten over menstruatie,
puberteit en tampons.