Nuttige Links

Veränderungen bei der Periode

Veranderingen in de menstruatie

Alles is normaal! Je hoeft je over niets te schamen

Borsten en heupen, schaamhaar en puistjes... Het is duidelijk dat er veel veranderingen plaatsvinden in je lichaam die je een onzeker gevoel kunnen bezorgen, maar denk eraan: iedereen ervaart hetzelfde. Zelfs jongens op hun eigen manier. De fysieke ontwikkeling die je nu opmerkt is volkomen normaal. Het begint rond de leeftijd van negen jaar en kan tien jaar blijven duren. Veranderingen maken deel uit van het natuurlijke proces van opgroeien en seksuele volwassenheid bereiken en er is absoluut geen enkele reden om je daarover te schamen!

Laten we meteen met de deur in huis vallen.

Welke veranderingen heb je opgemerkt? Begint er haar te groeien in je schaamstreek, onder je oksels en op je benen? Beginnen je borsten zich te ontwikkelen? Zie je soms een witte afscheiding in je slipje? Geen van deze dingen is reden tot bezorgdheid: het maakt allemaal deel uit van de puberteit. Maar er zijn niet alleen meer ontwikkelingen aan de buitenkant. Je lichaam bereidt bijvoorbeeld ook de geslachtsorganen voor op de eerste menstruatie. Hier ontdek je meer over de fysieke veranderingen die plaatsvinden in je lichaam.

Klik door de foto's om te zien hoe het vrouwelijke lichaam zich tijdens de puberteit ontwikkelt!

Elke meisje is anders

Jij bent simpelweg jezelf - en tijdens de puberteit doorlopen niet alle meisjes hetzelfde op hetzelfde moment. Bij sommigen verandert het lichaam al vanaf de leeftijd van acht jaar, en bij anderen gebeurt dit pas na hun twaalfde verjaardag. Daarom is het mogelijk dat de ontwikkelingen zich bij je vriendinnen vroeger of later voltrekken. Elk meisje is anders, maar ongetwijfdeld hebben ze hetzelfde gevoel als jij.

De foto hieronder toont wat er gebeurt tijdens de puberteit van een meisje. Je kunt zien dat de eerste menstruatie relatief laat in de puberteit plaatsvindt. Daarvoor beginnen gewoonlijk je borsten en je schaamhaar te groeien, krijg je witverlies en ervaar je een groeispurt. Ongeveer rond de leeftijd van 17 jaar is je lichaam volledig ontwikkeld. En het is redelijk normaal dat elke meisje haar eigen vrouwelijke vorm ontwikkelt - want jij bent jij!.

De waarheid over de grootte van de borsten

Elke meisje is anders en dat is goed zo! De grootte en vorm van de borsten heeft geen invloed op hoe goed ze functioneren. Het hebben van kleine of grote borsten heeft dus geen invloed op het produceren van moedermelk om baby's te voeden.

Soms komt het voor dat tijdens de borstontwikkeling de ene borst een beetje sneller groeit dan de andere. Maak je geen zorgen, want voor de meeste meisjes komt dit allemaal weer goed. En het is ook niet abnormaal dat de ene borst een beetje groter is dan de andere, ook dit is niets om je zorgen over te maken.

Veränderungen bei der Periode

Veranderingen in de menstruatie

Grafik zur Anatomie bei Mädchen

Meisjes

Oké, haal even diep adem... we beginnen eraan! Je vagina is het eerste geslachtsorgaan dat zal veranderen. De grote schaamlippen groeien langzaam en bedekken de kleine schaamlippen. Je krijgt je eerste schaamhaar. Mogelijk merk je in deze periode wat afscheiding. Dit is volkomen normaal en geeft aan dat je lichaam gezond is.

Grafik zur Anatomie bei Teenagern

Tieners

Schaamhaar is een goed signaal dat ook je borsten zich binnenkort beginnen te ontwikkelen. Je bekken wordt een beetje breder, maar je schouders blijven smal - je lichaam neemt een meer vrouwelijke vorm aan... Binnenkort krijg je je eerste menstruatie, als dit nog niet gebeurd is. De meeste meisjes krijgen hun eerste menstruatie rond de leeftijd van twaalf jaar. Sommigen een beetje vroger, anderen een beetje later. Omdat het lichaam van iedereen zich op een andere tempo ontwikkelt, kan er geen precies moment worden aangegeven.

Grafik zur Anatomie bei Frauen

Vrouwen

De fysieke ontwikkeling is voltooid rond de leeftijd van 17 jaar. Je hebt je volledige lengte bereikt en je borsten zijn nu helemaal ontwikkeld. Ook het haar in je schaamstreek en onder je oksels is nu helemaal ontwikkeld. Je menstruele cyclus is nu regelmatig. Gefeliciteerd, het is je gelukt!

Grafik zum Jungfernhäutchen

Maagdenvlies

Een zachte, plooibare huidplooi die de binnenkant van de vagina omringt. Bij veel meisjes scheurt het maagdenvlies lang voordat ze hun maagdelijkheid verliezen. Maak je geen zorgen, het maagdenvlies is elastisch genoeg en kan niet scheuren wanneer een tampon wordt ingebracht.

Grafik zur Scheide

Vagina

Dit is een rekbare buis die uit spieren bestaat. De voorkant van de opening is nauw, maar vanbinnen is het veel breder.

Grafik zum Muttermund

Baarmoederhals

Een 'nek' (of 'hals') van stijver weefsel met een opening die de baarmoeder met de vagina verbindt.

Grafik zur Gebärmutter

Baarmoeder (uterus)

Heeft een dikke spierwand en een kleine holt vanbinnen; de wanden zijn bedekt met slijmvlies.

Grafik zum Eileiter

Eileiders

Met behulp van minuscule haartjes leiden deze een rijpe eicel vanuit de eierstokken naar de baarmoeder.

Grafik zu den Eierstöcken

Eierstokken

Hier rijpen de eicellen in.

Grafik zum Eierstock

Eierstok

De eicellen rijpen in de eierstokken.

Grafik zum Eileiter

Eileiders

Met behulp van minuscule haartjes, leiden deze een rijpe eicel vanuit de eierstokken naar de baarmoeder.

Grafik zur Gebärmutter

Baarmoeder (uterus)

Heeft een dikke spierwand en een kleine holt vanbinnen; de wanden zijn bedekt met slijmvlies.

Grafik zur Gebärmutterschleimhaut

Baarmoederslijmvlies

De bevruchte eicel nestelt zich hierin. Als de eicel niet bevrucht is, wordt het slijmvlies tijdens de menstruatie uitgescheiden.

Grafik zum Muttermund

Baarmoederhals

Opening die de baarmoeders verbindt met de vagina.

Grafik zur Scheide

Vagina

De vagina zorgt voor een verbinding van de baarmoeder naar de buitenwereld. De buitenste opening van de vagina bevindt zich tussen de urinebuis en de anus.

Grafik zum Beckenbodenmuskel

Bekkenbodemspieren

Deze zorgen ervoor dat alles op zijn plaats blijft. Je kunt ze trainen met speciale oefeningen.

Grafik zur Klitoris

Clitoris

De clitoris bevindt zich voor de urinebuis en tussen de kleine schaamlippen. Door de vele zenuwuiteinden is die zeer gevoelig en een van de belangrijkste plaatsen van seksuele opwinding.

Grafik zu den Schamlippen

Kleine schaamlippen

De opening van de vagina is bedekt met de grote en kleine schaamlippen.

Grafik zum Enddarm

Rectum

 

Grafik zur Harnblase und der Harnröhre

Urineblaas en urinebuis

 

De o.b.® productzoeker

Welke o.b.® tampon is geschikt voor jou?
Beantwoord vier korte vragen.

Veelgestelde vragen

Kom meer te weten over menstruatie,
puberteit en tampons.